• Home
  • Aktualności
Prestiżowy L’Art de la cuisine Martell z wyjątkową nagrodą marki Tork już za nami
Prestiżowy L’Art de la cuisine Martell z wyjątkową nagrodą marki Tork już za nami

Prestiżowy L’Art de la cuisine Martell z wyjątkową nagrodą marki Tork już za nami

07.03.2017

XV edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce – L’Art de la cuisine Martell odbyła się 4 marca 2017 roku. Marka Tork po raz kolejny miała zaszczyt być głównym partnerem konkursu.

Nie sposób przecenić tego, co Tork robi dla konkursu. To budowanie świadomości, budowanie naturalnego, prawidłowego podejścia do chemii w kuchni, do czyściwa w kuchni, do higieny w kuchni – mówi w wywiadzie dla Tork Dariusz Struciński, organizator konkursu L' Art de la cusine Martell 2017.

Gospodarzem imprezy, podobnie jak w ubiegłych latach, był XVI-wieczny Hotel Zamek Ryn. Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw z wykorzystaniem ryby kulbin black label, głównego produktu konkursu.

Marka Tork kompleksowo wyposażyła drużyny kucharzy w swoje produkty, które usprawniły kulinarne współzawodnictwo i ułatwiły utrzymanie czystości stanowisk. Przed rozpoczęciem konkursu jego uczestnicy mieli okazję wziąć udział w szkoleniu produktowym prowadzonym przez uznanego szefa kuchni Adama Chrząstowskiego. Młodzi kucharze dowiedzieli się jakie korzyści płyną z używania najlepszych produktów w profesjonalnych kuchniach i jak rozwiązania Tork mogą wspierać ich w kulinarnych zmaganiach.

Świadomość higieny wśród kucharzy cały czas się zwiększa. Najważniejsze jest zadowolenie gościa. Higiena jest jednym ze składników tego, żeby gość był zadowolony. Żeby jedzenie nie było tylko smaczne, zdrowe, ale żeby było bezpieczne, wolne od jakichkolwiek zagrożeń. To jest jedna z kluczowych rzeczy – mówi autorytet kulinarny, szef kuchni restauracji Ed Red Warszawa oraz Ed Red Kraków Adam Chrząstowski.

Po raz kolejny Tork ufundował nagrodę specjalną za wyjątkowo czyste i higieniczne miejsce pracy. W tym roku okazało się, że czystość i higiena stanowiska pracy idzie w parze z jakością potraw. Obie nagrody zdobyła ta sama drużyna. Zwycięzcami całego konkursu oraz nagrody specjalnej zostali Bartosz Peter i Rafał Kudliński z Copernicus Toruń Hotel. Laureaci, w towarzystwie jurora Adama Chrząstowskiego, pojadą do gwiazdkowej restauracji The Jane w Antwerpii, której właścicielem jest legendarny Sergio Herman.

Pytani o wrażenia pracy z produktami Tork zwycięzcy mówią: Na produktach marki Tork pracujemy od kilku lat i uważamy, że te produkty idealnie spełniają swoje funkcje w takich warunkach jak dzisiaj. Niezawodna okazała się Ściereczka Szefa (org. czyściwo kuchenne Tork Kitchen Cleaning Cloth). Zwycięzcy niezmiernie cieszą się z nagrody specjalnej i dodają: Lunch w restauracji The Jane jest spełnieniem marzeń. Da nam inspiracje do tworzenia nowych potraw.

Zdjęcia z tego wydarzenia znajdą Państwo tutaj.

Wywiad z Dariuszem Strucińskim:

Wywiad z Adamem Chrząstowskim:

Film relacjonujący L’Art de la cuisine Martell:

TORK
TORK